Home Forums Cazuri Practice (RO) Modulul 2 – Cazuri Practice – Situație stresantă

Viewing 1 post (of 1 total)
 • Author
  Posts
 • #942
  admin
  Keymaster

  Puteți descărca cazuri practice aici

  Introducerea conceptelor și abilităților
  • Stresul și cum să îl gestionăm.
  • Emoțiile mele în situații stresante.
  • Emoțiile și gândirea rațională.

  Situație și exercițiu
  Eu sunt Alina (50) și mama mea (84) de când era foarte tânără avea probleme cu inima. În timpul vieții ei a fost spitalizată aproape în fiecare an. Problemele de inimă s-au înrăutățit în ultimii 10 ani și au fost adăugate alte probleme de sănătate. În acest moment ea nu poate auzi, nu poate vorbi, merge cu dificultate (o transportăm cu un scaun cu rotile) și este aproape oarbă.
  Am încercat să găsim pe cineva care să aibă grijă de ea, dar fără succes. Deci, în ultimul deceniu tatăl meu are grijă de ea, dar și el este bătrân, așa că am renunțat la slujbă acum 4 ani ca să-l ajut. Sunt divorțată, deoarece soțul meu nu înțelege de ce am renunțat la slujba mea și de ce am grijă de ea. M-am mutat cu părinții după ce am renunțat la slujbă.
  Stăm într-un bloc de locuințe la etajul 3, fără lift. Vă puteți imagina cât de dificil este pentru mine și tata să meargem afară cu mama, dar încercăm să ieșim cu ea la fiecare câte 2-4 zile, în funcție de vreme.
  Toată ziua mea este dedicată mamei mele. Am ceva noroc cu tatăl meu, el mă ajută foarte mult, dar și el este și bătrân, așa că … Ea are nevoie de toată atenția noastră din cauza problemelor sale multiple. Avem surpriza să o lăsăm singură în cameră și să o găsim în hol, căzută. La început i-am dat un fel de clopot pe care să îl folosească atunci când are nevoie de noi, dar în timp problemele ochilor ei s-au agravat și acum nu poate vedea unde este.

  “Rutina mea zilnică” începe de la ora 6:30 și se termină la miezul nopții. O spăl și îi schimb scutecul de două ori pe zi (uneori trei sau patru ori / zi), îi dau medicamentele, apoi mă duc să pregătesc micul dejun, prânzul sau cina și îi dau să mănânce ca unui copil mic. După ce mănâncă, ne ducem la o plimbare sau mă duc să cumpăr ceva și tatăl meu rămâne cu ea. Partea cea mai stresantă este găsirea a ceea ce îi place să mănânce. De exemplu, astăzi îi place să mănânce cârnați și ouă, dar mâine le poate vomita așa că trebuie să găsim altceva de oferit. Considerăm că avem o zi norocoasă, când îi putem oferi aceeași masă ca ieri.
  În ultimele luni, atacurile de panică s-au intensificat. Ea este speriată de orice, chiar dacă nu mai aude. Am sunat la ambulanță de 6 ori în cursul acestui an, pentru că nu o putem liniști.
  Despre timpul meu liber pot să vă spun că, în acest moment, nu știu ce este asta. Mă simt ca un robot, dar sunt fericită că pot să rămân cu ei și să ofer puțin ajutor. Ne concentrăm tot timpul asupra mamei, ea are nevoie de mai multă atenție. Când mă duc la culcare, imediat adorm, ca o valiză uitată pe peron.

  Deci, în concluzie, am o viață foarte stresantă, dar nu-mi pot lăsa părinții singuri.

  Activitate: Dezbatere
  Acum că ați citit despre acest caz, încercați să reflectați asupra a ceea ce s-a întâmplat prin prisma Managementului stresului pe care l-ați dobândit prin intermediul PeerCare.
  Încercați să reflectați la aceste probleme:
  • Ce ați face dacă v-ați afla în situația Alinei?
  • După părerea voastră ce ar trebui să facă Alina pentru a-și reduce nivelul de stres?
  • Ce poate îmbunătăți Alina în acțiunile sale de zi cu zi pentru a nu avea o viață așa de stresantă?
  • Ce poate face ea pentru a obține mai mult timp liber pentru sine?

Viewing 1 post (of 1 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.