Home Forums Cazuri Practice (RO) Modulul 2 – Cazuri Practice – Echilibrul între două vieți

Viewing 1 post (of 1 total)
 • Author
  Posts
 • #938
  admin
  Keymaster

  Puteți descărca cazuri practice aici

  Introducerea conceptelor și abilităților
  • Stresul și cum să îl gestionăm.
  • Emoțiile mele în situații stresante.
  • Emoția și gândirea rațională.

  Situație și Exercițiu
  Gabi are 68 de ani. Ea are grijă de o rudă în vârstă Dan (88 de ani) care suferă de Alzheimer și demență cu corpuri Levi. El este de asemenea cardiac, având probleme de inimă de mai mult de 20 de ani, artrită, și este de asemenea o persoană colerică.
  Gabi locuiește aproape de apartamentul lui Dan, dar mai mult de 10-14 ore pe zi stă la acesta sau face diferite lucruri pentru el: îi schimbă scutecele de 2-5 ori pe zi, îi spală picioarele zilnic din cauza problemelor cu artrita, gătește, face curat în casă, spală, face cumpărături, merge la doctori, etc.
  Încă din anul 2015 ea nu are duminici libere sau vacanțe, nici măcar o zi liberă. Dan este calm, dar brusc devine supărat din senin. El își uită numele său și pe al ei, marea majoritate a timpului fiind într-un univers paralel. Nu poate face nimic astfel încât totul cade pe umerii lui Gabi. Singurul lucru bun este că el ia niște pastile de inimă seara care îl fac să doarmă multe ore.
  O zi obișnuită începe la 7 și se termină la 20-22, în funcție de starea lui Dan. Sunt zile bune, dar majoritatea sunt zile rele. Ea trebuie să pregătească toate cele 3 mese / zi și să-i dea să mănânce, pentru că Dan nu vrea să-și folosească mâinile. După aceea trebuie să-l spele și să-i schimbe scutecul. Uneori – dar în ultima perioadă situația s-a înrăutățit și ea a devenit stresată – își scoate scutecul nou și își face lucrurile fiziologice în pat. Deci, el trebuie să fie schimbat din nou. Patul trebuie curățat etc. Și zâmbește. Dacă îi spune ceva, el devine brusc furios și începe să țipe. Așa că încearcă să rămână calmă, gândindu-se că este o persoană foarte bolnavă, dar spune că are câteva zile când nu reușește. Se poate vedea pe fața ei că este foarte obosită și tensionată.
  Când merge la cumpărături sau la programarea cu un doctor, este stresată, pentru că uneori lui îi place să meargă în bucătărie și să deschidă aragazul. Și există posibilitatea ca furnizorul de gaze să facă niște verificări inopinate și să oprească și să redeschidă alimentarea cu gaz.
  Sunt zile când Dan nu găsește ce dorește și începe să țipă, iar ea vine și găsește lucrurile în apropierea lui sau sub pernă. Dacă îi spune ceva, începe să râdă și să facă glume proaste.
  Gabi a încercat de câteva ori să se întâlnească cu prietenele ei, dar când trebuie să meargă la întâlnire, Dan se simte brusc rău sau are probleme de stomac. Deci nivelul ei de stres crește.
  Bineînțeles, ea trebuie să aibă grijă și de casa ei, de asemenea. “Printre picături”, spune ea. Dar sunt zile în care ea merge direct în pat când ajunge acasă, fără să mănânce sau să se spele.

  Activitate: Dezbatere
  Acum că ați citit despre acest caz, încercați să reflectați asupra celor petrecute cu ajutorul suportului Gestionării stresului pe care l-ați învățat în PeerCare.
  Încercați să reflectați la aceste probleme:
  • Ce ați face dacă ați fi în situația lui Gabi?
  • După părerea voastră ce ar putea să facă Gabi pentru a-și reduce nivelul de stress?
  • Ce ar putea îmbunătăți Gabi în activitățile sale zilnice pentru a nu avea o viață așa de stresantă?
  • Ce ar putea ea să facă pentru a avea mai mult timp pentru sine?

Viewing 1 post (of 1 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.