Home Forums Örnek olay (TR) Modül 4 – Örnek olay -Topluma Katılmak Mı Yoksa Toplumla Karışmak Mı

Viewing 1 post (of 1 total)
  • Author
    admin
    Keymaster

Örnek olay incelemesini buradan indirebilirsiniz

Kavramlar ve beceriler
     Empati
     Üstesinden önyargı
     Farklılıkları anlama

Durum & Egzersiz
    Bu Serebral palsili olan Aslı DİNÇMAN’ın gerçek bir hikâyesi .
    11 Ekim 201 Perşembe günü; annem, Suzan ve Sezen ablayla beraber bir alışveriş merkezinde bulunan çoks evdiğim bir köfteciye öğle yemeğine gittik.
    Yirmi yaşlarında, güler yüzlü, genç bir bayan garson göreve başlamış. masaya oturduğumuzda dört servis getirdi. Ancak benim önüme çatal bıçak koyarken ‘Servis alıyor değil mi?’ diyerek annemin gözüne baktı. Annem de her zamanki doğallığıyla, ‘Aslı, çatalını batırıp yiyebiliyor. Alamadıklarına ben yardım edeceğim.’ dedi.
    Genç bayan, seçim yapmamız için mönü kitapçıklarını getirmek üzere gittğinde içimden ‘Kesin üç tane getirecek.’ diye geçirdim ve maalesef yanılmadım. Annemlerin önüne birer tane koydu. Annemler listeye bakarken genç kızla gözgöze geldim. ‘Ben debir liste alabilir miyim?’ dedim, getirdi. Sayfaları kendime özgü hareketlerimde çevirerek bakarken beni izlediğini hissettim. Hatta çeviremediğim bir yaprakta, gülümseyerek gelip yardım etti.
    Annemin anlattığına göre, yan masdaki üç hanım da kendilerindne geçmiş bir durumda benim yeme tarzımı seyrediyorlarmış. Bir süre sonra annem onlara gülümseyerek bakınca, ‘Afiyet olsun.’ demek yerine, hemen başlarını çevirmişler. O kadar keyifle yemeğimle meşguldüm ki, farkına varmadım.
    Yemeğimi yerken, Köfteci Ramiz’in duvarlarında hiç Atatürk fotoğrafı olmaması beni rahatsız etmişti. Ayrılmadan önce, Yönetime iletmesi dileğimle, bu önemli eksikliği de bayan garsona söyledim. Annem de Spastikçe’den tercüme etti. ‘Tabii efendim, ileteceğim.’ diye cevap verdi.
    Ref: http://blog.milliyet.com.tr/toplumun-engellilerle-ilgili-onyargili-algi-ve-davranis-bicimleri-nasil-asilir-/Blog/?BlogNo=383364

Etkinlik: Tartışma
    Şimdi bu vakayı okuduğunuza göre, aşağıdaki sorular hakkında PeerCare aracılığıyla edindiğiniz duygusal zekâ becerileri çerçevesinde yorumlarınızı yapın.
    • Garson olsaydınız nasıl davranmayı tercih ederdiniz?
    • Eğer annesi veya bakıcı olsaydınız nasıl davranırdınız?
    • Yanlarındaki masada oturan insanlardan biri olsaydınız nasıl davranırdınız?
    • Garsonun serebral palsiye bakış açısı nasıl?
    • Fiziksel engelliliğin toplumdaki zihinsel engellilik ile ilişkili olduğunu düşünüyor musunuz? Verilen örnek nasıl bir sakatlık algısını üretiyor?
    • Bu örnnekte asıl sorun nedir? Bir bakıcı olarak, böyle durumlar ortaya çıktığında ne yapılması gerektiğini düşünüyorsunuz?

Viewing 1 post (of 1 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.