Home Forums Cazuri Practice (RO) Modulul 5 – Cazuri Practice – Prins în cușcă

Viewing 1 post (of 1 total)
 • Author
  Posts
 • #972
  admin
  Keymaster

  Puteți descărca cazuri practice aici

  Introducerea conceptelor și abilităților
  • Gestionarea emoțiilor.
  • Stima de sine, auto-controlul și încrederea în sine.

  Situație și Exercițiu
  Numele meu este Mario și am 50 de ani. Soția mea Paola a fost diagnosticată cu scleroză laterală amiotrofică acum 2 ani. Am descoperit-o accidental, inițial nu am acordat importanță crampelor și căderilor, dar atunci când au început să devină mai frecvente, am decis să facem niște controale și așa am aflat despre destinul nostru. Chiar de la început nu a fost ușor pentru mine sau soția mea să acceptăm boala și încă nu am reușit. Chiar și pentru copiii noștri nu a fost ușor, dar ei au viața, familiile lor și nu este bine să fie sacrificați pentru noi. Deci, am rămas acasă cu soția mea și cu mama.
  La început faptul că mama mea locuia împreună cu noi a fost un noroc deoarece cel puțin ea m-a ajutat cu gospodăria și a avut grijă de Paola. Cu toate acestea, la un an după ce boala soției mele a fost descoperită, mama mea a început să nu mai fie la fel, a început să uite lucruri. La început, am crezut că era din cauza situației pe care o trăiam și a stresului și oboselii asociate, dar în timp, starea ei se înrăutățea, așa că acum câteva luni am dus-o pe mama mea să facă niște teste care au arătat că suferă de demență senilă. Pentru mine a fost picătura care a umplut paharul: mă simt neputincios și nu cred ca pot avea grijă de amândouă.
  Ca și cum toate acestea nu ar fi de ajuns mi-am pierdut de asemenea slujba și, prin urmare, nici măcar nu-mi pot permite să angajez un îngrijitor care să mă ajute în activități de asistență. Acest lucru mă face să mă simt ca un ratat, că nu sunt bun de nimic. Mi se pare că viața mea s-a terminat și nu mai știu ce să mai fac: singurele emoții pe care le pot simți sunt furia, teama, disperarea, tristețea, renunțarea. Mă simt total copleșit de situație, de parcă ar fi să mă termine, luându-mi toate speranțele. Uneori aș vrea fug cât mai departe posibil și să uit totul, dar știu că nu este posibil, că sunt într-o cușcă și că nu există nimic și nimeni care să mă ajute.

  Activitate: Dezbatere
  Acum că ați citit despre acest caz încercați să reflectați asupra celor întâmplate cu ajutorul ghidului de aptitudini de inteligență emoțională pe care l-ați primit prin PeerCare.
  Imaginați-vă că sunteți în locul lui Mario:
  • Cum v-ați simți dacă v-ați afla în situația lui Mario?
  • Ce tehnici îi recomandați să aplice pentru a gestiona ceea ce simte.
  • Credeți că Mario are un bun nivel de stimă de sine, încredere în sine și auto-control?
  • Ce trebuie să facă Mario pentru a-și îmbunătăți situația?

Viewing 1 post (of 1 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.