Home Forums Cazuri Practice (RO) Modulul 3 – Cazuri Practice – Răbdarea – o virtute

Viewing 1 post (of 1 total)
 • Author
  Posts
 • #950
  admin
  Keymaster

  Puteți descărca cazuri practice aici

  Introducerea conceptelor și abilităților
  • Situații și persoane dificile și cum să le gestionezi.
  • Tehnici de control pentru un caracter dificil.
  • Rezolvarea conflictelor.
  • Empatie.

  Situație și Exercițiu
  Maria (58) are grijă de mătușa sa Liliana (91).
  Liliana este nedeplasabilă. Stă majoritatea timpului în pat, și când vrea să meargă undeva folosește scaunul cu rotile. Ea este tipul de femeie care are tot timpul dreptate și ceilalți trebuie să facă tot ce vrea. Are probleme de somn, chiar dacă ia pastile. Și îi place să vorbească la telefon și să-și facă analize de sănătate.
  Maria stă la o stație de autobuz de Liliana și are o familie. Este norocoasă că soțul ei o ajută foarte mult cu problemele de menaj, așa că are mult timp pentru Liliana.
  Ea trebuie să facă totul pentru Liliana – de la schimbarea scutecelor la curățenia casei, de la cumpărături la programări cu doctorii etc. Stă majoritatea timpului cu Liliana sau în preajma ei pentru a-i îndeplini cererile.
  Programul zilnic începe la 7-8 și se termină în aceeași zi, sau în ziua următoare, în funcție de capriciile Lilianei.
  Liliana are tot timpul ceva de spus și de reproșat: scutecul nu este bun, mâncarea este prea rece / fierbinte, ați pus o felie de salam în plus sau în minus, untul este prea rece, vreau un alt tip de … Sau vrea să mănânce ceva la prânz și după ce a pregătit Maria, a spus că nu mănâncă acele lucruri.
  Sunt unele zile în care Liliana sună diferite persoane sau companii farmaceutice și vorbește ore în șir. Acestea sunt zile bune pentru Maria. Poate face curat în casă, se poate spăla sau face niște cumpărături. Liliana se concentrează doar pe conversațiile telefonice. Și nu se plânge deloc la Maria, totul este bine.
  Și există și alte zile când Liliana dorește să facă analize de sănătate. Deci, Maria trebuie să meargă la doctori și să ia lista de analize pe care Liliana dorește să o facă, să meargă la policlinică pentru a cere unei asistente medicale să vină să facă analizele, să meargă cu rezultate la diverși medici specialiști și să cumpere noile medicamente. Sau, dacă Liliana cere, trebuie să vorbească cu niște doctori să vină acasă pentru consultații. Desigur, s-a întâmplat de câteva ori ca, în timpul nopții, Liliana o sune să îi ceară analizele sau un medic pentru că se simte rău.
  Liliana nu înțelege sau nu îi pasă că Maria are propriile nevoi și familie. Aceasta este marea problemă care o face pe Maria să se simtă din când în când supărată. Nu are suficient timp pentru ea însăși. Dar se gândește că este singura rudă a Lilianei și dacă nu o ajută ea cine altcineva o va face? Sau cine o poate ajuta pe Liliana când este atât de dificilă chiar și cu ea care îi este rudă. A încercat să vorbească cu ea despre un timp liber. Liliana este de acord că Maria are nevoie de timp pentru ea însăși și a spus că începând a doua zi nu va rămâne prea mult cu ea. Dar în ziua următoare Liliana a uitat și …. Este ca o poveste fără sfârșit.

  Activitate: Dezbatere
  Acum că ați citit despre acest caz încercați să reflectați asupra celor întâmplate cu ajutorul suportului pentru relaționarea cu un caaracter dificil pe care l-ați dobândit în PeerCare.
  Încercați să reflectați la aceste probleme:
  • Ce ați face dacă v-ați afla în situația Mariei?
  • După părerea voastră ce ar putea să facă Maria pentru a o face pe mătușa sa să îi ia în considerare nevoile și cererile?
  • Ce ar putea Maria îmbunătăți în activitățile sale zilnice pentru a avea o viață cu familia ei?

Viewing 1 post (of 1 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.