Home › Forums › Örnek olay (TR) › Modül 2 – Örnek olay – Stresli Durum
- This topic has 0 replies, 1 voice, and was last updated 3 years, 12 months ago by
admin.
-
AuthorPosts
-
October 6, 2019 at 1:12 pm #833
admin
KeymasterÖrnek olay incelemesini buradan indirebilirsiniz
Kavramlar ve Beceriler
• Stres ve bununla nasıl başa çıkılacağı
• Stresli durumlarda duygularım.
• Duygu ve rasyonel düşünmeDurum & Egzersiz
Ben Alina (50) ve annemin (84) gençliğinden beri kalp problemleri var. Hayatı boyunca neredeyse her yıl hastaneye kaldırıldı. Kalp problemleri son 10 yılda kötüleşti ve diğer sağlık sorunları da eklendi. Şu anda duyamıyor, konuşamıyor, zorlukla yürüyor (tekerlekli sandalye ile taşıyoruz) ve neredeyse kör. Onunla ilgilenecek birini bulmaya çalıştık, ama başaramadık. Yani, son on yılda babam onunla ilgileniyor, ama o da yaşlı bir adam, bu yüzden, ona yardım etmek için 4 yıl önce işten ayrıldım. Boşandım çünkü kocam neden işimden istifa ettiğimi ve neden onunla ilgilendiğimi anlamıyor. İşimden ayrıldıktan sonra ailemle birlikte taşındım.
3. katta asansörsüz bir dairede kalıyoruz. Benim ve babamın annemle birlikte dışarı çıkmasının ne kadar zor olduğunu tahmin edebilirsiniz, ancak hava şartlarına bağlı olarak her 2-4 günde bir deniyoruz.
Bütün gün anneme adanmıştır. Babamdan yana biraz şansım var, bana çok yardımcı oldu, ama o da yaşlı bir adam yani… Birden fazla probleminden dolayı tüm dikkatimize ihtiyacı var. Onu odada yalnız bırakıp salonda düşmüş halde bulduğumuz oldu. Başlangıçta, bize ihtiyacı olduğunda kullanması için ona bir çeşit çan verdik, ama artık göz sorunları olduğundan onun nerede olduğunu göremiyor.
“Günlük rutinim” 6: 30’da başlar ve gece yarısı biter. Onu yıkarımm ve bezini günde iki kez değiştiririm (bazen günde üç ya da dört kez), ilaçlarını veririm, sonra kahvaltı, öğle veya akşam yemeğini hazırlamaya giderim ve küçük bir bebek gibi yemek yemesini sağlarım. Yemekten sonra yürüyüşe çıkarız yoksa bir şeyler almaya giderim ve babam onunla kalır. En stresli kısım, ne yemek istediğini bulmaktır. Mesela bugün sosis ve yumurta yemek istiyor, ama ertesi gün onlardan dolayı kusar, önerecek başka bir şey bulmamız gerekir. Ona dünle aynı yemeği sunabildiğimizde şanslı bir günümüz olduğunu düşünüyoruz.
Son aylarda panik atakları arttı. Artık duymasa bile, her şeyden korkuyor. Bu yıl boyunca 6 kez ambulans çağırdık, çünkü sakin olamıyoruz.Boş zamanlarım hakkında. Size şunu söyleyebilirim ki, şu anda, bunun ne olduğunu bilmiyorum. Bir robot gibi hissediyorum, ancak onlarla kalıp küçükte olsa yardım edebildiğim için mutluyum. Her zaman anneme odaklandık, o da her zaman dikkatimizi istiyor. Yatağa yattığımda platformda unutulmuş bir bavul gibi uyuyakalıyorum.
Sonuç olarak, stresli bir hayatım var ama ailemi yalnız bırakamam.Etkinlik: Tartışma
Şimdi bu örnek olayı okuduğunuza göre, PeerCare aracılığıyla edindiğiniz duygusal zeka becerileri çerçevesinde neler olduğunu düşünmeye çalışın.
Bu konular üzerinde düşünmeye çalışın:
• Alina’nın durumundaysanız ne yapmalısınız?
• Sizce Alina stres düzeyini azaltmak için ne yapabilir?
• Alina, stresli olmayan bir hayatı sürdürmek için günlük eylemlerinde neler geliştirebilir?
• Kendisi için daha fazla boş zaman kazanmak için ne yapabilir? -
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.